De architect die was er zeker van

(De pagina Wij op Wikipedia) 1 Benieuwd hoe het is om met iemand samen te zijn? Geen nood – Wikipedia legt je uit hoe liefde werkt

Geen oorsprong ontsnapt aan mijn ordening. Ik laat een wereld binnen en plaats alles met een label in mijn loods. 2 In Wikipedia staat alles op z’n plaats en met een goede uitleg (label) Ik beheer wat je bedenkt, ik ben een god in ieders gedachten. 3 Dit is een verwijzing naar een bekend gedicht. Kloos schreef: ik ben een God in het diepst van mijn gedachten; de Ik stond centraal. Nu beheert Wikipedia onze woorden Niemand die ik oversla, mijn vocabulaire waarlijk solidair. 4 Goed nieuws: de online encyclopedie slaat niemand over

Soms ratelt ‘n kind bijvoorbeeld wezenloos, doopt het waan of vrees, 5 Bedenkt een kind een nieuw woord? snerpt een rails of nagel een bord dusdanig dat nieuwe woorden weg en wereld vinden. 6 Dit zijn hele vervelende geluiden; het gevloek daarna zijn misschien wel nieuwe woorden Olijk omarm ik het verse vers als een vroedvrouw 7 Een vroedvrouw helpt kinderen geborden worden, doet Wikipedia hetzelfde met nieuwe woorden? ; ‘k heug me het ontdekken van een vis, gen, flat of drug. 8 Het herinnert zich de laatste ontdekkingen en uitvindingen Droom en daad 9 Check dit bekende gedicht over hoe een man besluit om zijn vrouw niet dood te slaan laten zich vangen als vee, je grootste angst staat op plank F-2.

De kasten staan parallel en ellenlang, de architect was er zeker van: alle schepsels en bedenksels, zijn groot genoeg voor de matrix.10 Een rechthoekig wiskundig schema en een dystopische film over hoe we slaven van robots worden Op de planken staan nu enen en ook nullen, codes, een wereld aan betekenissen in bundels, ordners, ons bestaan ligt hier plat en overzichtelijk. 11 Wikipedia maakt de betekenissen van onze wereld digitaal beschikbaar; zo lijkt alles overzichtelijk Holleeder is vanaf hier niet minder fout maar staat toch echt naast Holendrecht. 12 In een woordenboek of encyclopedie staat alles op alfabetische volgorde; Holleeder is een veroordeeld crimineel maar mag toch naast een onschuldige metrohalte (Holendrecht) staan

Maar. Ongestoord ordenen doe ik nu niet langer. 13 Wikipedia functioneert niet meer Dit plot ontsloeg mij van mijn plicht; ik heb geen werelden meer te dragen, geen definities te draaien. 14 Iets zorgt ervoor dat het niet meer de betekenissen levert Ze maakt me meer dan zomaar zoogdier. 15 Want daar is een vrouw, die hem wakker kust Tegen zoveel dichter is geen bestaan bestand 16 En hij is weerloos – en vraag me: wat is wij dan wel? 17 Ah, daarvoor kwamen wij hier: een antwoord op de vraag wat Wij is. Dat antwoord kan pas gegeven worden als Wikipedia ervaart wat Wij inhoudt Alsjeblieft, bevrijd mij van mij. 18 Omdat Wikipedia niet meer functioneert, is het bevrijd van zijn taak als online encyclopedie. Is dat wat liefde is; bevrijd worden van jezelf?