Dit Algoritme Deugt Niet

Ben jij fan van Black Mirror en snak je naar nieuwe afleveringen van deze Netflix-hit? Werk je als marketeer, founder of developer en ben je op zoek naar een kritisch geluid over technologie? Of ben je juist geïnteresseerd in millennials en de havermelk-drinkende stadselite?

Dan is dit hét boek voor jou. Zo’n 30 gedichten over online dating, gentrificatie, de platformeconomie en cancel-culture. Poëzie die je laat stilstaan bij de tijdgeest. Geen ingewikkelde, middeleeuwse gedichten – maar zinnen en thema’s die je herkent, omdat je ze vast al vaker met je vrienden en familie hebt besproken.

Poëzie hoeft niet eng te zijn. Zie deze bundel als een verzameling van 30 hele korte verhalen over wat er zich nu afspeelt in de wereld, maar dan net iets creatiever – en hopelijk: mooier – opgeschreven. Zodat je eventjes stilstaat, nadenkt en je verwondert om de wereld om ons heen. Is technologie, de tijdgeest of taal ‘zeg maar echt je ding’? Zoek dan niet verder.

Anderen over Dit Algoritme Deugt Niet:

Anne Vegter (ex-dichter des vaderlands): “Aaron Mirck onderzoekt in deze slim samengestelde bundel zijn generatie. Mirck is een player, een gamer, een goochelaar. Bereid je voor op een wilde leestrip. Van componerende walvissen naar de aanslag op Theo van Gogh, van datingapps, wokeness naar zelfprofilering online. Een scherpzinnig debuut.”

Marleen Stikker (internetpionier, oprichter en directeur van de Waag): “Mirck dicht over de verstrengeling van digitale onhebbelijkheden met alledaagse voorvallen. Hij schetst daarmee een vermakelijk maar ook verontrustende wereld.”

Computable: “De zwaarte van het thema compenseert de tech-poëet door zijn toegankelijke, soms ironische manier van dichten. Hij roept herkenbaarheid op door de in zijn gedichten terloops genoemde trends en actuele gebeurtenissen (Omroep Zwart, cancelcultuur, haverlatte, Dave Roelvink).”

Lees hier Dit Algoritme Deugt Niet

Dit Algoritme Deugt Niet is een verzameling gedichten over technologie (Zoekresultaten) en over opgroeien in de 21e eeuw (Bres). Beide delen bestaan uit veertien gedichten; de inhoudsopgave van deze delen kan je als sonnet lezen.

Zoekresultaten is een reeks poëzie over technologie. Shoshana Zuboff vergeleek onze omgang met tech met de manier hoe oorspronkelijke bewoners van de Caribische eilanden de Spaanse soldaten verwelkomden. Ze dachten dat deze kolonisten goden waren – een concept dat ze wél kenden. Zien wij technologie ook als verlossing? Zoekresultaten neemt je mee langs de alledaagse voordelen van handige apps en goede content. Ruilen we onze autonomie in voor een leven zonder fouten? En waarom geloven we dat technologie een objectief antwoord kan zijn op onze problemen? Via deze link lees je het eerste deel van de bundel.

Deze achtergrond is nodig om een beeld te schetsen van een generatie die vervalt in onderlinge competitie. Succes is immers een keuze. Online is iedereen fit, rijk en gelukkig. Maak kennis met een generatie die alles zou kunnen worden, met een gebrek aan zelfspot, focus op identiteitspolitiek, die onwelgevallige meningen cancelt en geen onderlinge solidariteit kent. Bres is geïnspireerd op de gelijknamige bundel van Leonard Nolens, die zijn afstand tot zijn generatiegenoten van mei ’68 beschreef. Via deze link lees je het tweede deel van de bundel.

Dit Algoritme Deugt Niet is niet alleen een poëziebundel maar ook een website waar je alle teksten vindt. Met uitleg. Zodat poëzie geen legpuzzel is, maar kan fungeren als beeldende kunst in een museum: een werk met een beknopte uitleg.